Choose languageLanguage
Blog

Kakva znanja su potrebna zaposlenima za uspeh u četvrtoj industrijskoj revoluciji?

Kakva znanja su potrebna zaposlenima za uspeh u četvrtoj industrijskoj revoluciji?
Maja Tepavac
Autor
Maja Tepavac
Datum
15/08/2018

Prvo ćemo objasniti šta je četvrta industrijska revolucija. I šta su bile prve tri? Kada su se dogodile?

Prva industrijska revolucija: 1760 – 1830

Prva industrijska revolucija dogodila se kada je ručna proizvodnja zamenjena parnim strojevima. Najteži zadaci u proizvodnji u tom trenutku su eliminisani. Tadašnje najveće promene dogodile su se u tekstilnoj industriji i kod rada u proizvodnji. Životni uslovi u to vreme su poboljšani, a preduzeća su se razvijala mnogo brže.

Druga industrijska revolucija: 1870 – 1914

Druga industrijska revolucija ili tehnološka revolucija uvela je masovnu proizvodnju, a najvažniji izum bila je električna energija. Pojavile su se železnice, telegrafi, električne mreže, avioni, … Širenje železnica prouzrokovalo je mobilnost ljudi i dovelo do pojave prve globalizacije. U proizvodnji su se pojavili prvi strojevi na električni pogon – rasprostranjena elektrifikacija.

Treća industrijska revolucija: 1950 – još traje

Treća revolucija ili digitalna revolucija označava prelaz iz analogne i mehaničke tehnologije u digitalnu tehnologiju. Za nju je ključna masovna proizvodnja i široka rasprostranjenost digitalnih uređaja. Tu se najviše radi o računarima, mobilnim telefonima i internetu.

Četvrta industrijska revolucija: DANAS

Kako kaže World Economic Forum postoji nekoliko je razloga zašto trenutna događanja nisu samo nastavak treće revolucije i zašto se tu radi o posebnom fenomenu: četvrta revolucija ili Industrija 4.0:

  1. Brzina – brzina kojom se odvijaju promene danas, u istoriji nisu zabeležene. Ako su pređašnje revolucije bile linearne, današnje su eksponencijalne.
  2. Širina – promene se danas događaju na svim područjima, u svim državama sveta.
  3. Uticaj – dubina i važnost promena prouzrokuju promene u celom društvu, upravljanju i kontroli.
Četvrta industrijska revolucija i pre 2020. godine donosi napredne robote, autonoman prevoz, veštačku inteligenciju, napredne materijale, naprednu biotehnologiju i još mnoge druge promene.

Uticaj Industrije 4.0 na zaposlene

Jasno je da će promene imati veliki uticaj na radnu snagu, na sve zaposlene. Prošlogodišnji izveštaj The Future of Jobs upozorava da se radna snaga mora pripremiti na promene, jer bi mogla postati nepotrebna. Šta oni predlažu?
Jedna od traženih sposobnosti zaposlenih je rešavanje kompleksnih problema. Svet postaje sve kompleksniji, a jednostavne probleme mogu rešavati kompjuteri. Kreativnost postaje sve traženija sposobnost.
  
Dodatno, predviđa se da će promene ući u svaki aspekt poslovanja i tiču se svih zaposlenih: od voditelja, preko srednjeg manadžmenta, pa do zaposlenih u proizvodnim i skladišnim objektima.

Svi se moramo pripremiti na značajno drugačiju budućnost.



>