Choose languageLanguage
Studija slučaja

Tranzicija na Time&Space rešenje tokom jednog vikenda

Tranzicija na Time&Space rešenje tokom jednog vikenda Tranzicija na Time&Space rešenje tokom jednog vikenda

Rešenje: Evidencija radnog vremena i kontrola pristupa

Sadržaj:

Zašto implementirati Špicino rešenje za kontrolu pristupa?

Kako su za samo 2 dana integrisali sistem za evidenciju radnog vremena Time&Space sa rešenjem za kontrolu pristupa?

Koje benefite su ostvarili korišćenjem Time&Space rešenja?

Luka Kopar:

  • 290 ha površine
  • 800.000 kontejnera godišnje
  • 200 miliona tona tereta godišnje
  • 7,2 km ograde
  • 12 administrativnih zgrada
  • 8.000 korisnika dnevno


Tranzicija na Time&Space rešenje tokom jednog vikenda!

Luka Kopar nedavno je zamenila postojeći sistem za kontrolu pristupa Špicinim sistemom Time&Space. Tranzicija je bila uspešno završena tokom jednog vikenda.

Kritična infrastruktura zahteva zakonski usklađena rešenja

U skladu sa Zakonom o kritičnoj infrastrukturi (ZKI), Luka Kopar je posebno uređeno i zaštićeno područje. U Luci Kopar već duže vreme koriste Špicino Time&Space rešenje za praćenje radnog vremena, a za pristup svojim prostorijama koristili su sistem drugog provajdera, koji je zastareo, neprilagođen korisniku, bez mogućnosti nadogradnje softvera, a dodavanje novih pristupnih tačaka preko infrastrukture koja stalno raste je bilo skupo, dugotrajno i komplikovano. Dodatni nedostatak su predstavljali dugi rokovi za nabavku rezervnih delova. 

Luka Kopar je želela moderan sistem prilagođen korisniku (user-friendly), koji bi omogućio neophodna proširenja. Takođe, želeli su da imaju mogućnost prilagođavanja brojnim specifičnim zahtevima, a pritom je bilo potrebno voditi računa i o zahtevima u pogledu veličine pristaništa i intenzivnog protoka ljudi i vozila. 

Tražili su provajdera sa sopstvenim prilagodljivim razvojem i odličnom podrškom za softver i hardver. Sa sopstvenim razvojnim timom, snažnom podrškom i svim neophodnim sertifikatima, uključujući ISO 9001:2008 i ISO/IEC2700:2013, Špica je ispunila sve postavljene kriterijume.

"Otkako imamo Špicino rešenje, odnosno od prvog dana instaliranja, nismo imali nikakvih poteškoća sa sistemom! Time & Space sistem za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena je pouzdan, efikasan i robustan sistem koji je otvoren za mnoge integracije i omogućava i podržava strateške i razvojne pravce Luke Kopar. Sve pohvale za Špicinu ekipu iz razvoja i implementacije" - Boris Kankaraš, rukovodilac područja lučke bezbednosti.

Time&Space podržava razvoj i strateške pravce Luke Kopar 

Zbog složenih zahteva implementacija je bila podeljena u nekoliko faza. U prvoj fazi su zamenjeni svi čitači i kontroleri, a ugrađeni su i neki dodatni. Sistem evidencije radnog vremena je integrisan sa kontrolom pristupa. U poslednjem koraku smo povezali kontrolu pristupa sa protivprovalnim sistemom koji je podržavao rad alarmnog sistema.

Zbog prirode posla u luci, kontinuiran i neprekidan rad kontrole pristupa je izuzetno važan, posebno u skladištima osetljivog tereta i drugim zaštićenim područjima luke. Iz tog razloga je bilo neophodno da se što brže izvrši prelaz sa starog na novi sistem. Špicin tim za implementaciju je uspeo da napravi prelaz na Time&Space tokom jednog vikenda.

I pored transparentnije i sigurnije kontrole, ubrzali smo ulazak u Luku Kopar

Jedno od uskih grla koje je otklonjeno bilo je izdavanje i obnavljanje ulaznih dozvola. Ranije se u Luci Kopar svaka dozvola morala produžiti posebno, a novo rešenje je omogućilo jednostavniju, grupnu obradu dozvola.

Među brojnim benefitima koje smo dobili implementacijom Time&Space rešenja, istakli bismo onlajn najave za kamione i automatsku proveru podudaranja između vozača i vozila.

Rezultati

  • Migracija sa starog na novo Time&Space rešenje za samo 2 dana 
  • Integracija sistema za evidenciju radnog vremena sa kontrolom pristupa
  • Prilagodljivost specifičnim zahtevima 
  • Pouzdana podrška