Choose languageLanguage
Novost

Time&Space i termalne kamere u borbi protiv pandemije

Time&Space i termalne kamere u borbi protiv pandemije

Svedoci smo pandemije virusa COVID-19 i napora mnogih koji su na različite načine uključeni u borbu protiv ovog virusa. Špica ,pre svega, želi svima bezbednost I zdravlje. Upravo zato, od samog početka pandemije, prilagođavanjem poslovnih procesa vodimo računa o zaštiti naših zaposlenih i partnera. Istovremeno smo počeli da radimo I na prilagođavanju naših rešenja kako bismo pomogli drugim preduzećima da obezbede ličnu sigurnost za svakog zaposlenog, a samim tim očuvaju radna mesta i osiguraju normalni radni proces, koliko god je više moguće u trenutnim uslovima.

Na koji način moderne tehnologije i mi u Špici možemo pomoći u ovoj krizi, najvećoj od Drugog svetskog rata, pročitajte u nastavku.

Osim lekara koji su direktno izloženi, možemo slobodno reći da su i radnici koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi na prvoj liniji odbrane u borbi protiv epidemije. Zato je potrebno preduzeti sve mere zaštite kako bi se u što je moguće većoj meri zaštitili pojedinci i organizacije, ali i ekonomija. Jedan deo radnika ima mogućnost rada od kuće, ali ima i onih koji, zbog prirode posla, to ne mogu. Upravo na takvim radnim mestima, važno je osigurati dodatni stepen zaštite kako bi se sprečila mogućnost infekcije, ali i kako bi se zaposleni osećali bezbedno i na taj način normalno i produktivno obavljali svoj posao. Upravo zato važno je rano otkriti znakove infekcije kako bi se na vreme sprečilo širenje epidemije.

Povezivanje sistema za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa s termalnim kamerama za merenje temperature izrazito je efikasno u zaštiti svih zaposlenih, ali i kupaca.

Na koji način radi sistem?

U Špici smo povezali sistem za evidenciju radnog vremena i sistem za kontrolu pristupa s termalnim kamerama koje mere telesnu temperaturu na daljinu, bez dodira.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i integraciji sa sistemom evidencije radnog vremena i kontrole pristupa Time&Space omogućuje se kontrola temperature zaposlenih ili veće grupe ljudi. Osobi kojoj je izmerena telesna temperatura izvan normalnog opsega, na Špicinom terminalu za registraciju radnog vremena prikaže se informacija o izmerenoj temperaturi i u isto vreme onemogući registracija radnog vremena. Osim toga, moguće je i dodatno povećati stepen zaštite na način da veza sa sistemom kontrole pristupa osigurava da se vrata ili pristupna barijera ne otvore u slučaju previsoke temperature. Tako se već pre samog ulaska u poslovne prostore mogu detektovati oni zaposleni sa simptomima zaraze.

Koji je princip rada kamere? U okviru od tri minuta moguće je izmeriti telesnu temperaturu za približno 500 osoba, ili drugačije rečeno, skoro tri osobe u sekundi. Ovakvo merenje je približno 8 puta brže od klasičnog merenja temperature »s pištoljem na čelu«. Pored brzine, kameru odlikuje visoka preciznost, pa tako merenje može odstupati za samo +/- 0,3 °C. Korišćenje ove vrste kamera idealno je upravo zbog visoke tačnosti, fleksibilnosti, efikasnosti i jednostavnosti upotrebe. Osim toga, napredni algoritmi omogućavaju kameri da otkrije lice osobe u vreme merenja i usmeri merenje na oči odnosno čelo. Pri merenju, tako ne smeta ni ako osoba ima gotovo u potpunosti pokriveno lice (npr. zaštitna maska), nosi šešir ili čak kacigu, ili ima dodatni izvor toplote, kao što je šolja vruće kafe.

Zamislimo, na primer, hotelski sistem koji ima više od 300 zaposlenih. Nemoguće je bez pomoći tehnike otkriti brzo i efikasno da li neko od zaposlenih ima visoku temperaturu. Implementacijom sistema za evidenciju radnog vremena i sistema za kontrolu pristupa zajedno sa termalnim kamerama, to se upravo može postići na vrlo jednostavan način. Osim toga, kamerama se može izmeriti temperatura posetioca koji dolaze u hotel i na taj način sprečiti ulazak gosta koji ima visoku temperaturu.

Osim navedenog hotelskog primera, ovakav sistem je među prvim i najefikasnijim načinima za sprečavanje širenja epidemije u mnogim gradovima Azije. Zbog preciznog i brzog merenja telesne temperature, kao i jednostavne upotrebe i ugradnje, neophodne su na ulaznim i izlaznim tačkama u brojnim aerodromima, industrijskim kompleksima, trgovačkim centrima, železničkim stanicama, pa čak i vrtićima i školama.

Zanimaju vas detalji vezano za ovo područje? Svakako nam se javite na e-mail prodaja.rs@spica.com i prijavite ovde na webinar koji će se održati 17.04.2020. u 10h. Radujemo se Vašem prisustvu!

>