Choose languageLanguage
Blog

Da li znate koliko etiketa je potrebno da na odgovarajući način obeležimo jedno vozilo?

Da li znate koliko etiketa je potrebno da na odgovarajući način obeležimo jedno vozilo?

Automobilska industrija je sigurno jedno od najzanimljivijih područja sa aspekta obeležavanja i mogućnosti praćenja različitih komponenti automobila. Razvoj tehnologije napreduje vrtoglavom brzinom, a istovremeno i zahtevi u pogledu inovativnih raznolikih rešenja obeležavanja. Procenjuje se da se u svakom vozilu tokom proizvodnje postavlja preko 1000 samolepljivih etiketa.  


Neke nalepnice se posle završenih procesa uklanjaju, a od drugih se očekuje da će nadživeti samo vozilo, bez obzira na to, kakav bude njegov životni put.

Ponuđači rešenja na području obeležavanja suočeni smo sa raznovrsnim izazovima, jer proizvođačima u okviru automobilske industrije trebaju nalepnice, koje će biti otporne na različite hemikalije, visoke temperature i agresivno fizičko habanje. Portfolio materijala koje nudimo razvijen je samo sa jednim ciljem: zadovoljiti sva osnovna pravila lanca snabdevanja, i u najekstremnijim okolnostima.

undefined

Glavne karakteristike nekih samolepljivih materijala, koji se koriste u automobilskoj industriji:    

  • odlična lepljivost na plastiku sa niskom površinom energijom,
  • otpornost na visoke temperature i različite hemikalije,
  • trajna postojanost u mehanički zahtevnim okruženjima,
  • rešenja u skladu sa standardima automobilske industrije WEEE, RoHS, IMDS i test parametrima, koje zahteva OEMs.

Grubo možemo nalepnice, koje se koriste za obeležavanje u automobilskoj industriji, podeliti u tri glavne grupe, s obzirom na to, u kom delu vozila se nalaze:

Spoljni delovi vozila

Rešenja obeležavanja spoljnih delova vozila razvijena su sa ciljem dugoročne zaštite i posledično sledljivosti podataka na etiketi. Ovde se koriste etikete, koje su otporne na sve vremenske uticaje, UV svetlost i so. Istovremeno je bitno da mogu da odole mehaničkom habanju i eventualnim pokušajima zloupotrebe. U automobilskoj industriji se često koriste i posebne nalepnice, koje se mogu prilepiti na površinu, uprljanu uljem.

Etikete u putničkoj kabini

I unutrašnjost vozila je podložna oštećenjima i zagađivačima: prisustvo vlage, izloženost UV zracima i hemikalijama su faktori, koji mogu trajno da unište nepravilno odabrane etikete. Sertifikovani, odgovarajuće odabrani materijali moći će da se nose sa svim izazovima, sa kojima budu suočeni. Posebno područje je obeležavanje plastike sa niskom energijom površine i tekstilnih ili penastih delova garniture za sedenje. Osim samolepljivih etiketa možemo za obeležavanje tekstilnih delova da koristimo i odštampane tekstilne etikete ili posebne nalepnice, koje se apliciraju pod pritiskom i visokom temperaturom.

Nalepnice pod poklopcem materijala

Nalepnice u blizini motora su podložne najzahtevnijim izazovima, jer je to oblast, gde su prisutne velike temperaturne oscilacije. Ovde je potrebno korišćenje nalepnica, koje će preživeti temperaturni raspon do 200C (od -40C do +160C). Preporučuje se korišćenje nalepnica, koje će biti otporne na vlagu i istovremeno obezbeđuju čitljivost i prianjanje i na površinama, koje su zaprljane uljem, a otporne su i na čišćenje parom i na različite hemikalije.

undefined

Posebni zahtevi naručilaca

Neke aplikacije u okviru automobilske industrije zahtevaju potpuno specijalne materijale. To su i nalepnice, koje se postavljaju tokom proizvodnje, ali ih na kraju procesa treba ukloniti. Zahteva se snažno početno prianjanje, ali i mogućnost jednostavnog uklanjanja bez bilo kakvih ostataka lepka na podlozi.

Zbog straha od pronevera i mogućnosti provere autentičnosti u automobilskoj industriji se sve češće koriste i sigurnosne nalepnice. To su nalepnice, koje se prilikom svakog pokušaja uklanjanja nepovratno menjaju i sve uključene upozoravaju na pokušaj zloupotrebe. Postoji više vrsta sigurnosnih nalepnica, a najadekvatnije mogu se izabrati s obzirom na zahteve naručioca ili posebnost aplikacije.

Obeležavanje automobilskih pneumatika nalepnicama

Posebno područje u sklopu automobilske industrije je i obeležavanje automobilskih pneumatika etiketama. Bilo da se radi o marketinški prethodno odštampanim nalepnicama, koje možemo videti u automobilskih ili vulkanizerskim salonima ili nalepnicama, koje proizvođači koriste za obeležavanje pneumatika tokom izrade i na kraju ih uklanjaju - u svakom slučaju je potreban optimalan izbor materijala. Poseban, ekstremno snažan lepak omogućava i prianjanje na savijenim i svim mogućim nestandardnim oblicima pneumatika, a istovremeno mora biti obezbeđeno jednostavno uklanjanje nalepnice bez oštećenja površine pneumatika ili utiče na njen kapacitet.

RFID oznake u automobilskoj industriji

U poslednje vreme je industriju "protresla" objava nemačkog Daimlera da će do 2025. godine potpuno digitalizovati svoju proizvodnju. Kao posledica tog cilja nastala je direktiva da moraju svi dobavljači Daimlera svoje proizvode da obeležavaju svim sertifikovanim RFID tagovima (oznakama). Treba očekivati da će taj primer pratiti i svi ostali veliki igrači unutar automobilske industrije. Više o obeležavanju automobilskih delova RFID oznakama možete pročitati u ovom blogu. U Špici vam možemo, osim isporuke samih RFID oznaka, pomoći i kod savetovanja i implementacije celokupnog RFID sistema.







>