Choose languageLanguage
Blog

Skladište je vaš materijalni kontakt sa kupcem

Skladište je vaš materijalni kontakt sa kupcem

Novinari su nas nedavno pitali koje su najčešće greške koje kompanije prave u svojim skladištima.

Ključni problem je sama činjenica da većina kompanija skladišnom delu poslovanja ne pridaje veliki značaj. A roba koja prolazi kroz vaše skladište je istovremeno i vaša odgovornost i obaveza. Naime, robu treba dostaviti u okviru očekivanja kupca – dostaviti pravi proizvod, pravu količinu, pravovremeno i naravno neoštećenu. I to obaviti na cenovno efikasan način ili malo jeftinije od konkurencije.

Onlajn prodavnice i izmenjene navike kupaca zahtevaju drugačiju organizaciju rada u skladištu, ako želimo da skladište posluje efikasno – i troškovno efikasno. Danas se greške teže otklanjaju i sve su skuplje. Gubitak stranke ili naručioca više ne možemo da priuštimo.

Pitate se šta se promenilo? Pre svega to da kupci skoro ništa više ne kupuju na zahtev, već otvaraju više narudžbina, često i za samo jedan proizvod, što u slučaju poslovnih stranaka u bilo kom skladištu znači da se vrši skoro dnevna nabavka robe istoj stranci u obliku mini narudžbina.

Priprema više narudžbina istovremeno

Izmenjene navike kupaca zahtevaju od kompanija istovremeno komisioniranje više narudžbina, što je dugotrajan process ako se obavlja papirnim nalozima. Uvođenje sistema za upravljanje skladišnim poslovanjem (WMS) je danas deo obavezne poslovne higijene. Naime, kompanija mora biti dobro upoznata sa stanjem zaliha i tu je oslanjanje na pouzdan WMS sistem od ključnog značaja. Dobar WMS sistem donosi još niz prednosti i otklanja bilo kakve greške – a uz njega u skladištu možete optimizovati prostor koji vam je na raspolaganju i time postići bolju iskoristljivost prostora. To može značiti da skladište ne treba širiti i da ste uštedeli značajnu investiciju. Čak i model haotičnog skladištenja robe (tzv. odloži i označi) je moguć samo uz pomoć dobrog WMS sistema.

Stalna briga za stanje robe

Programska oprema otklanja još jedan nedostatak iz prakse. Sistem stalno prati promet robe u skladištu, zato se kompaniji ne može desiti da se u skladištu zadrži stara roba (npr. na nekoj visokoj polici), koju posle neće biti moguće prodati. Isto tako sistem WMS donosi uštedu u slučajevima kada se skladišti kvarljiva roba, jer brine da ta roba pravovremeno napusti skladište. Sistemskim rešenjem je moguće precizno praćenje atributa robe – tako možete udovoljiti kupcu koji zahteva da primi samo robu kojoj je ostalo još 70 % od roka trajanja.

Video: Prikaz rešenja za upravljanje skladištima (WMS)

WMS sistem je neophodan

Bez obzira na to da li vaše skladište koristi metodu FIFO, LIFO ili neku drugu metodu upravljanja robe ili čak kombinaciju metoda, važno je da su skladišni procesi uređeni, jer će samo tako doći do manje grešaka u radu. Sistemsko uređenje skladišta je zato neophodno. Preciznost otpreme nije važna samo za veće zadovoljstvo stranaka, već obezbeđuje da ne dođe do gubitka kupaca ili ugovornih kazni od strane naručioca.

Skladišni informacioni sistem vodi računa i o upravljanju timom zaposlenih, jer raspoređuje posao skladišnog osoblja i optimizuje procese. Istovremeno beleži šta je ko od posla obavio i šefu skladišta ili rukovodstvu kompanije u svakom trenutku pruža preciznu i realnu informaciju o produktivnosti pojedinačnog zaposlenog.

Da ne pominjemo činjenicu koliko WMS sistem pojednostavljuje inventar robe u skladištu...

Kompanije bi morale da obrate više pažnje na činjenicu da skladište i zalihe robe i te kako utiču na poslovni rezultat i novčani tok kompanije. Umesto da je skladište »nužno zlo«, uredite ga tako da postane vaša konkurentna prednost.

Želite li i vi da obezbedite bolje snabdevanje svojih kupaca i kontrolu zaliha?




>