Choose languageLanguage
Blog

Ove godine olakšajte inventar uz Advantas

Ove godine olakšajte inventar uz Advantas
Datum
15/09/2022

Kraj godine je vreme kada se obično vrše projekcije i planovi za narednu, ali i osvrti na proteklu godinu. Osim toga, kraj godine je i vreme kada se radi inventar, odnosno popis osnovnih sredstava. Osim što nam je popis osnovnih sredstava izuzetno koristan kako bismo uvideli stvarno stanje sredstava u našoj kompaniji, moramo naglasiti i da je zakonska obaveza izvršiti popis osnovnih sredstava. Međutim, svako ko je ikada imao ovu vrstu obaveze zna koliko je zaista zahtevno i izazovno organizovati i sprovesti inventar. Najveći problem je organizovati sve te podatke, organizovati zaposlene i na kraju dobiti tačne i ažurne podatke. Osim toga, ne pomaže ni činjenica da se ovakve stvari najčešće rade ručno ili pomoću različitih Excel tabela, što u principu ne olakšava bitno posao. Upravo zato je važno unaprediti ove procese, pojednostaviti vršenje popisa osnovnih sredstava i olakšati organizaciju podataka.

Kako olakšati sprovođenje inventara?

Najbolji način da se to postigne je digitalizovati proces popisa osnovnih sredstava. Kvalitetno rešenje za popis osnovnih sredstava ima niz funkcija koje mogu olakšati, pojednostaviti i ubrzati sprovođenje ovog procesa. Uz to, podaci su sigurni i ažurni, što se ne može reći ako podatke obrađujemo ručno ili pomoću Excel tabela. Uz kvalitetno rešenje nema potrebe za različitim Excel tabelama i ručnim popisima.

O čemu bi stvarno trebalo voditi računa kad je reč o popisu osnovnih sredstava? Šta sve treba uzeti u obzir i imati na umu kada se kreće u ovaj proces?

undefined

Pouzdano čuvajte i organizujte podatke o osnovnim sredstvima

Kvalitetno elektronsko rešenje mora biti dovoljno stabilno kako bi podaci bili sigurni i kako bismo u svakom trenutku mogli da imamo uvid u naše podatke. Upravo je Advantas takav. Omogućava rad sa Android mobilnim uređajima, ali omogućava i rad preko Internet pretraživača i osigurava online i offline razmenu informacija između rešenja i korisnika na lokacijama rada.

Podatke o osnovnim sredstvima moguće je organizovati u finansijske grupe (klasa sredstva, mesto troška, zaposleni koji koristi određeno sredstvo) ili u fizičke grupe podataka (lokacija, sprat zgrade, poslovni centar i sl.). Prednost ovog rešenja je i mogućnost dodavanja dokumenata (na primer nabavni računi, fotografije, servisni dokumenti, fotografije osnovnog sredstva i sl.) kako bi se moglo pratiti stanje i imali svi podaci o pojedinom osnovnom sredstvu na jednom mestu.

Brzo i efikasno kreirajte popise

Uz prenosive ručne terminale ili mobilne telefone moguće je označiti lokacije osnovnih sredstava. Sve je to moguće zahvaljujući bar kodovima kojima su ta osnovna sredstva označena.

Advantas - Inventar i popis osnovnih sredstava

  • Tačni i ažurni podaci
  • Pratite istoriju promena
  • Povezivanje sa računovodstvenim programima



Pobrinite se za zdravlje osnovnih sredstava uz redovno održavanje i servis

Ovaj deo posebno je važan kako bi se produžio životni vek opreme i, možemo reći, očuvalo zdravlje osnovnih sredstava. Moguće je preko Advantasa podneti i primiti zahtev za servisom, priložiti radne naloge sa zadacima i servisnim aktivnostima. Na taj način se ubrzavaju procesi i smanjuje potrebno vreme za obradu zahteva. Posledično dolazi do toga da imamo redovno održavanje opreme i – to je glavni razlog dužeg trajanja vaše opreme.

Povežite Advantas sa svojim računovodstvenim programima

Advantas ima modul data manager koji možete iskoristiti za povezivanje Advantas rešenja sa računovodstvenim programima. Zahvaljujući aplikacijskom programskom interfejsu (API) podaci se bez grešaka prenose u drugo rešenje i moguće je imati sve pod kontrolom jednim klikom miša.

Pratite istoriju aktivnosti

Moguće je da više osoba radi na ovim poslovima. Zato je važno imati pregled ko je, kada i šta radio sa podacima. U Advantasu je to moguće pratiti, tako se postiže bolja kontrola i mogućnost provere odrađenog posla. Tako je lakše ispraviti greške i pobrinuti se da se slične situacije ne ponove u budućnosti.

Za kraj – ako želite olakšati posao oko inventara svakako nam se javite i upoznajte – Advantas!


>