Choose languageLanguage
Blog

Da li je četvorodnevna radna nedelja dobra ili loša ideja?

Da li je četvorodnevna radna nedelja dobra ili loša ideja?
Datum
01/03/2022
Treba li da usvojite četvorodnevnu radnu nedelju?

U zadnje vreme veoma je popularan trend tzv. četvorodnevne radne nedelje. Postoje dve varijacije četvorodnevne radne nedelje: jedna je komprimovana radna nedelja, što znači da zaposleni radi 10 sati dnevno, 4 dana u nedelji, a drugi oblik je skraćena radna nedelja na način da se radi 4 radna dana po 8 sati svaki radni dan.

U oba ova slučaja glavna ideja je imati 3 dana potpuno slobodna, čime se stvara bolja ravnoteža između posla i privatnog života. Ipak, postoje prilično različita mišljenja o tome donosi li četvorodnevna radna nedelja zaista željene rezultate za zaposlene i poslodavce. U ovom blogu analiziraćemo četvorodnevnu radnu nedelju i pokušati da detektujemo njene prednosti i mane.

Dve glavne vrste četvorodnevne radne nedelje

Kao što je pomenuto, postoje dve varijante četvorodnevne radne nedelje, koje se prilično razlikuju u pogledu broja sati tokom kojih zaposleni radi nedeljno. To već u samom startu donosi neke razlike u ravnoteži između posla i privatnog života.

Naravno, pre odluke o novom režimu rada potrebno je uskladiti ga sa Zakonom o radu i radnim odnosima.

Komprimovana četvorodnevna radna nedelja

Komprimovana radna nedelja omogućava zaposlenima da rade puno radno vreme (40 sati nedeljno), ali tokom manje dana. Najčešća vrsta komprimovanog rasporeda je četvorodnevna radna nedelja u kojoj zaposleni rade 10 sati dnevno i to četiri dana u nedelji. To omogućava zaposlenima da rade više sati u pojedinim radnim danima i tako odrade dovoljan broj radnih sati za dodatan slobodan dan.

Glavne prednosti ovakvog načina rada su:

  • Dodatan slobodan dan u nedelji omogućava zaposlenom bolju ravnotežu između privatnog i poslovnog života
  • Zaposleni zadržava punu platu i benefite
  • Manje vremena se gubi zbog putovanja na posao, a time su i troškovi manji

Komprimovana četvorodnevna radna nedelja ima i neke nedostatke:

  • Neka radna mesta možda nisu prikladna za ovakav model rada (povećan rizik od povreda ili grešaka)
  • Moguć nedostatak osoblja u nekim vremenskim razdobljima
  • Moguće poteškoće u zakazivanju sastanaka
  • Duže radno vreme bi moglo uzrokovati nižu produktivnost na kraju radnog dana

Skraćena četvorodnevna radna nedelja

Druga varijanta četverodnevne radne nedelje je da zaposleni ima 4 radna i 3 slobodna dana u nedelji, bez potrebe da duže radi tokom radnih dana. To znači više slobodnog vremena i manje posla, ali može značiti i smanjenje plata i naknada.

Glavne prednosti ovakvog modela radnog vremena su:

  • Bolja ravnoteža između privatnog i poslovnog života, te manje stresa zbog posla
  • Veća produktivnost i kvalitetniji angažman zaposlenih zbog toga što imaju više vremena za odmor
  • Veća kreativnost
  • Manje vremena se gubi zbog dolaska i odlaska na radno mesto
  • Viši nivo zadovoljstva poslom
  • Izraženije mogućnosti privlačenja kvalitetnih kadrova

Glavni nedostaci ovakvog modela su:

  • Eventualno smanjenje plata i dodataka na plate (pogotovo ako je zaposleni plaćen po satu ili ako poslodavac želi da smanji platu zbog manje radnih dana)
  • Prilikom izrade rasporeda i planiranja radnog vremena
  • Ako zaposleni radi s klijentima mogu se pojaviti i potencijalni problemi u radu sa klijentima zbog sporijeg odziva u onim danima kada zaposlenik ne radi

Ako kompanija dopušta obe opcije onda je na zaposlenom donošenje odluke želi li imati više slobodnog vremena, čak i ako bi se tada smanjile plate ili zaposleni želi da radi dva sata duže tokom četiri radna dana, kako bi zadržao punu platu i sve dodatke na platu (rad s punim radnim vremenom).

Studija slučaja: Perpetual Guardian

Perpetual Guardian je kompanija za prodaju nekretnina s Novog Zelanda koja ima više od 240 zaposlenih. 2019. godine odlučili su da promene model rada kako bi osigurali trajnu primenu četvorodnevne radne nedelje.

Kao što je pomenuto, jedan od oblika četvorodnevne radne nedelje odnosi se na komprimovane sate. To znači odraditi 40 sati nedeljno i to na način da se kroz 4 radna dana odradi 10 sati dnevno. Ipak, ova novozelandska kompanija odlučila se za drugi model. Naime, u potpunosti su eliminisali jedan radni dan na način da su zaposleni radili po 8 sati, 4 dana nedeljno.

Ovaj važan eksperiment potvrdio je pozitivne učinke skraćene radne nedelje na ravnotežu između privatnog i poslovnog života, veće zadovoljstvo poslom, veći nivo učinkovitosti i kreativnosti kod zaposlenih. Posao nije trpeo i kompanija je odlučila da zadrži ovaj raspored i poslovni model.

Perpetual Guardian samo je jedna od kompanija koje su primenile četvorodnevnu radnu nedelju. Mnoge druge kompanije, posebno u najrazvijenijim zemljama sa visokom produktivnošću, poput Novog Zelanda, Australije, Nemačke i Skandinavije, krenule se ovim putem.

Četvorodnevna radna nedelja nije novina ni u Hrvatskoj. Naime, nedavno je ovakav model rada uvela i kompanija Webpower Adria čiji je osnivač Jan de Jong, Holanđanin koji je prepoznao prednosti Hrvatske, doselio se u Hrvatsku i tu prebacio svoje poslovanje. Na temelju dosadašnjeg iskustva očekuju da će zadržati ili čak povećati produktivnost zaposlenih i na taj način zadržati jednako kvalitetne radne rezultate, a povećati zadovoljstvo zaposlenih.

Registracija radnog vremena 

Osigurajte pouzdanu evidenciju za:

  • Fleksibilno radno vreme
  • Skraćeno radno vreme
  • Različita radna pravila

SAZNAJTE VIŠE!

Četvorodnevna radna nedelja i evidencija radnog vremena

Naša kompanija razvija rešenja za evidenciju i registraciju radnog vremena zaposlenih. U većini zemalja postoji obaveza vođenja evidencije radnog vremena. Mi u Špici radimo na tome da idemo u korak s trendovima i zato smo dizajnirali rešenje koje podržava evidenciju četvorodnevne radne nedelje i većinu drugih fleksibilnih radnih aranžmana. Primera radi, moguće je registrovati radno vreme kada radite na daljinu ili pojedinim zaposlenima dodeliti različite radne rasporede (fiksno radno vreme ili klizno radno vreme za pojedinačnog zaposlenog).

Fleksibilno radno vreme ima odlične rezultate kada je reč o produktivnosti mnogih kompanija i kada govorimo o dobrobiti mnogih zaposlenih. Podržavamo ovaj napredak i svojim rešenjima nastojimo da pomognemo organizacijama koje se odluče za ovakav model rada. Više o našim rešenjima za evidenciju radnog vremena možete saznati ovde.

Treba li da usvojite četvorodnevnu radnu nedelju?

Prvo, zavisi od toga dopušta li to vaš način poslovanja. Postoje neke industrije poput ugostiteljstva, prevoza, zdravstva i sl. u kojima je nemoguće provesti četvorodnevnu radnu nedelju.

Drugi odlučujući faktor svakako je i to može li vaša kompanija sebi da priušti takav model. Naime, potrebno je razmotriti koliko je konkurencija jaka, kako kompanija stoji na tržištu, koliko su visoke profitne marže i ostali pokazatelji. Mnogo je lakše implementirati skraćenu četvorodnevnu radnu nedelju u inovativna, visoko profitabilne kompanije.

Zadnja stvar je kultura kompanije. Ako se kultura kompanije odnosi na naporan rad, dugo radno vreme, konkurentnost i sl, četvorodnevna radna nedelja verovatno neće odgovarati vašem modelu poslovanja. S druge strane, ako kultura kompanije ceni veću ravnotežu između privatnog i poslovnog života, fleksibilne radne uslove i slično, četvorodnevna radna nedelja može doneti dodatnu vrednost koja će vam pomoći da privučete kvalitetne saradnike i izvučete maksimum od postojećih zaposlenih.

Ako odlučite da sprovedete četvorodnevnu radnu nedelju svakako preporučujemo testiranje na manjem delu zaposlenih pre implementacije nove politike rada za celu kompaniju. Naša preporuka je da sledite ove korake:

  • Na strateškom nivou definišite šta želite da postignete četvorodnevnom radnom nedeljom (ciljevi),
  • Izradite fleksibilnu politiku rada s jasnim smernicama,
  • Jasno komunicirajte sa svim svojim zaposlenima o novoj politici,
  • Koristite rešenje za evidenciju radnog vremena koje podržava četvorodnevnu radnu nedelju,

Ako se odlučite za uvođenje ovog modela, svakako nas kontaktirajte za rešenje za evidenciju radnog vremena koje će vam pomoći u tom procesu.

Registracija radnog vremena

Osigurajte pouzdanu evidenciju za:

  • Fleksibilno radno vreme
  • Skraćeno radno vreme
  • Različita radna pravila


>