Choose languageLanguage
Blog

Jednostavno i brzo popišite osnovna sredstva

Jednostavno i brzo popišite osnovna sredstva

Inventar i vođenje ažurnog popisa osnovnih sredstava zakonska je obaveza, ali može biti i od velike pomoći u svakodnevnom poslovanju i radu. Za rad svake organizacije (kompanije, ustanove, zanatlije i sl.) potrebna su određena sredstva za rad. Neophodno je i korisno u svakom trenutku znati u kakvom je stanju vaša oprema, da li je vreme za redovan pregled, da li je deo opreme spreman za otpis ili za zamenu i sl. Ako uzmemo u obzir veliki broj sredstava koje ima svaka kompanija onda je potpuno razumljivo da je vrlo teško i zahtevno sve to voditi ručno. Pre svega zato što će se javljati greške prilikom vođenja, mnoge stvari se neće zabeležiti i de facto moramo imati  osobe koje će našoj organizaciji deo radnog vremena posvetiti ovom zadatku. Međutim, ako se taj deo poslovanja digitalizuje dobijamo složeno rešenje u kojem se lako snalazi i koje omogućava uvođenje reda u rad ovog dela poslovnog procesa.


Osim ažurnih i tačnih podataka o osnovnim sredstvima (što je preduslov za sve dalje aktivnosti), važne prednosti elektronskog rešenja za popis osnovnih sredstava su i:

1.       Mogućnost lakšeg održavanja i servisa osnovnih sredstava

2.       Poslovne analize, izveštaji i statistika

3.       Povezivanje sa računovodstvenim programima

4.       Istorija aktivnosti

 

1.       Mogućnost lakšeg održavanja i servisa osnovnih sredstava

Uz napredno rešenje za popis osnovnih sredstava moguće je, osim inventara pratiti i primati zahteve za servis, izdavati i evidentirati radne naloge sa zadacima i servisnim aktivnostima. Zašto je to važno? Zbog mogućnosti praćenja izvršenih servisnih aktivnosti na osnovnim sredstvima i donošenja odluka o rashodu i nabavci zamenskih sredstava. „Zdravlje“ osnovnih sredstava najbolje je održavati periodičnim  pregledima. Na taj način povećavamo poslovnu efikasnost i izbegavamo  situacije zbog kojih se događaju neželjeni kvarovi ili neplanirani servisi na pojedinim sredstvima koja svakodnevno koristimo u radu.

2.       Poslovne analize, izveštaji i statistika

Tačni i dostupni podaci su nam od izuzetne važnosti ako želimo imati što kvalitetnije podloge za donošenje poslovnih odluka. Jedan od glavnih problema kod ručnog vođenja popisa osnovnih sredstava je i to što se kod takvog rada često događaju pogreške u radu koje se ne evidentiraju, a utiču na tačnost poslovnih izveštaja i analiza. Korišćenjem naprednih informacionih rešenje ovaj problem eliminiše i osigurava se tačna statistika i pregledni izveštaji koji se vrlo brzo mogu kreirati u rešenju i koristiti za dalje aktivnosti i donošenje odluka.

Registracija radnog vremena

Registracija radnog vremena

Osigurajte pouzdanu evidenciju za:

  • Fleksibilno radno vreme
  • Skraćeno radno vreme
  • Različita radna pravila



3.       Povezivanje sa računovodstvenim programima

Jedna od prednosti korišćenja programskog rešenja za inventar osnovnih sredstava je mogućnost povezivanja sa računovodstvenim programima. Na taj način se izbegava nepotrebno prepisivanje podataka i skraćuje vreme prenosa podataka. Osim što se štedi vreme i resursi, eliminisana je mogućnost greške pri transferu podataka.  

4.       Istorija aktivnosti

Često se događa da je u sam proces popisa osnovnih sredstava uključeno više zaposlenih ili čak i više različitih sektora unutar organizacije. U svakodnevnom radu to je uobičajena pojava. Međutim, na taj način moguće su i greške i vrlo je važno imati uvid u realnom vremenu ko je, kada i šta radio sa podacima, koje promene su izvršene i koje aktivnosti su odrađene u pojedinom procesu ili sa pojedinim osnovnim sredstvom. U slučaju ručnog beleženja istoriju aktivnosti nije moguće proveriti, niti naknadno utvrditi šta se događalo. To nam može predstavljati problem ako dođe do nekih grešaka koje treba ispraviti. Prednost elektronskog popisa osnovnih sredstava je u tome što se takve situacije mogu preduprediti i naknadno proveriti sve aktivnosti, što u svakom slučaju ubrzava proveru situacija u kojima je potrebno nešto menjati.

Sve navedeno omogućava Advantas. Advantas je rešenje koje je razvio tim stručnjaka Špice i kojim se postiže digitalizacija poslovnog procesa, smanjuje mogućnost grešaka i osigurava zdravlje“ osnovnih sredstava, što je ključno za svakodnevno funkcionisanje svake organizacije.

Zahvaljujući naprednim funkcijama Advantas rešenja izbegavaju se situacije u kojima će jedan deo poslovanja trpeti jer je došlo do problema s pojedinim delovima opreme i što onemogućava dalji rad.

Želite da znate više o Advantasu? Javite nam se!


>